Bizi Takip Edin @guresyumurta
BLOG

Yumurtanın Satın Alınması

3 Mart 2023, Cuma

YUMURTANIN SATIN ALINMASI VE SAKLANMASI
Yumurta satın alınırken; marketlerde soğuk ortamda muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir. Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve azpürüzlü olmalıdır. Direk güneş ışığına maruz kalan yumurtalar ile çatlak ve kırık yu-murtalar satın alınmamalıdır. Bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulur.Mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam oluşturulurlar. Unutulmamalıdırki, buzdolabında 1 hafta muhafaza edilen yumurta ile oda sıcaklığında 1 gün tutulan yumurtanın bayatlık derecesi aynıdır.Ev şartlarında yumurta buzdolabında ( 0- 5°C), çabuk bozulmasını önlemek için alı-nan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirdedoğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkan-malıdır. Yumurta buzdolabında; peynir, soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güç-lü kokuları emebilmektedir.


YUMURTADA TAZELİK BAYATLIK
Yumurtların tazelik ve bayatlık muayenesinde en çok uygulanan yöntemlerden biriside yumurtanın özgül ağırlığının karşılaştırılması prensibine dayanır. Bayat yumurtanınsu ve CO2 kaybı nedeniyle ağırlığı azalır. Bu amaçla %8 ve ’lik tuz eriyiğinden yararlanılır. Çok taze yumurtalar A ve B solüsyonlarında dibe çöker, taze yumurtalar Asolüsyonunda çöker, B solüsyonunda yüzer, bayat yumurtalar ise her ikisinde de yüzer.Bir diğer metod ise yumurtanın kırılması şeklinde gerçekleşir. Yumurta temiz düz birkap içine parçalanmadan kırılır. Taze yumurta kırıldığında yumurta akı ve sarısı ta-mamıyla yayılmaz ve birbirine karışmaz. Yumurta sarısı yüksek görünümdedir. Bayat yumurtada ak kısmı gevşek ve tabakalar belirsizdir. Sarı kısım da basık ve daha genişbir alana yayılmış durumdadır.Yumurta ışığa tutulduğu zaman taze yumurtanın sarısı or-tadadır; yumurta bayatladıkça sarısında kabuğa doğ-ru bir kayma görülür. Taze haşlanmış yumurtalar-da kabuk zor soyulur, hava boşluğu küçüktür.

KAYNAK: Prof. Dr. Mustafa TAYAR - Artun YIBAR / Yumurta Üreticileri Merkez Birliği





ETİKETLER:

DİĞER BLOG YAZILARI


Günde Kaç Adet Yumurta Yenmelidir?

Yumurtalar, besleyici değeri yüksek ve ekonomik bir protein kaynağıdır, ancak tüketim miktarı konusunda dikkatli olmak önemlidir.

Devamı

Yumurta Ne Kadar Zamanda Tüketilmelidir?

Yumurta, besleyici ve lezzetli bir besin kaynağıdır ve pek çok yemekte kullanılır. Ancak, doğru şekilde saklanmadığında bozulma riski taşıdığı için tüketim süresi önemlidir.

Devamı

Neden Yumurta Asla Yıkanmamalı?

Satın alınan yumurtaların yıkanıp yıkanmaması konusunda yıllardır süregelen bir kafa karışıklığı var.

Devamı

Yumurta Sarısının Rengi ve Besleyicilik Değeri Nedir?

Sarı rengi yumurtanın besin değerini etkilemez. Yumurta sarısına renk veren madde ksantofil pigmentleridir. Bu pigmentleri tavuk üretemez, tükettiği yemlerle alması gerekir.

Devamı

BİZİ TAKİP EDİN

Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz.

Copyright 1963 - 2024 © Güres Group