Bizi Takip Edin @guresyumurta
BLOG

Yumurtanın Sağlık Üzerine Etkileri

14 Mart 2023, Salı

YUMURTANIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

Yumurta; binlerce yıldır bilinen, yeterli ve dengeli beslenme için gereksinim duyulan tüm esansiyel besin maddelerini içeren dünyanın her yerinde rahatlıkla üretilebilen, çok çeşitli şekillerde ve kolayca pişirilip tüketilebilen, lezzetli ve besleyici değeri çok yüksek olan sağlıklı beslenme çerçevesinde üzerinde önemle durulması gereken hayvansal gıda kaynaklarının en önemlilerinden bir tanesidir.
Yumurta gerçekten sağlıklı bir besin mi? Yumurtanın sağlık üzerinde etkileri neler? Protein kaynağı olan yumurta, vücudumuza ne gibi faydalar sağlıyor… Bunlara göz atmakta fayda var…
Yumurtanın ortalama ağırlığı 60 gram olup, içerisinde 6 gr protein ve vücudumuzda sentezlenmeyen tüm amino asitler bulunmaktadır. Yüksek biyolojik değere sahip olan yumurta proteini yüzde 95'lik sindirilebilirlik değeri ile anne sütünden sonra "örnek protein" kaynağı olarak gösterilmektedir.
Ortalama olarak yüzde 10 kabuk, yüzde 30 sarı ve yüzde 60 aktan oluşan ve yüzde 10 düzeyinde protein içeren, yaklaşık 60 gr ağırlığındaki bir tavuk yumurtası, yetişkin bir insanın günlük protein ihtiyacının hemen hemen yüzde 10'nu karşılayabilmektedir.
Bu noktada şöyle düşünmek hiç de yanlış olmaz; yetişkin bir insanın günlük alması gereken hayvansal kaynaklı protein miktarının yaklaşık 1/4' nün sadece bir yumurta ile karşılanması mümkündür.

Dokudaki hasarları da tedavi ediyor

Yumurta biyolojik değeri yüksek, kaliteli protein içerdiğinden tokluk hissini sağlayarak kilo kontrolüne katkı sağlamasının yanı sıra, vücutta yapım ve onarım faaliyetlerini artırmakta, yara, yanık ve cerrahi müdahaleler sonucu oluşan dokulardaki hasarların hızlıca toparlanmasına destek olmaktadır.
Diğer taraftan birçok enfeksiyon hastalığında günlük olarak uygun miktarlarda tüketilmesini takiben, sağlıklı bir bedene kavuşma hızını artırmaktadır. Yumurta akında bulunan ve antibiyotik etkisi bilinen bir protein olan lizozim enzimi; zararlı mikroorganizmaları yok edebilme yeteneğine sahiptir ve bu özelliğinden dolayı sağlığa katkısı büyüktür.
Yumurta vitamin ve minareller bakımından da oldukça zengindir. Yumurtanın beyaz ve sarı kısımları birbirinden farklı besleyici değerlere sahiptir. O nedenle yumurtadan en iyi verimi almak istiyorsanız tam olarak yemenizi tavsiye ediyorum.

Vitamin kaynağı yumurta

Yumurta sarısı; vitamin A, D, E, tiamin, riboflavin, biotin, kolin ve pantotenik asit; yumurta akı ise niasin bakımından oldukça zengindir. Yumurta akında sodyum, potasyum, klor, kükürt ve magnezyum; yumurta sarısında ise başta demir olmak üzere bakır, kalsiyum, fosfor ve çinko daha fazla bulunur.
Diğer taraftan yumurta lutein ve zeaksantin gibi antioksidan kapasitesi yüksek maddeleri de içerisinde barındırmaktadır. Bu maddeler özellikle göz merceği hasarlarını ve yaşla birlikte ortaya çıkan görme kaybını önlemede önemli rollere sahiptirler.
Yumurta, Alzheimer hastalığını önler mi?
Yumurta sarısı beyin ve sinir dokusunun gelişim ve sağlığı için gerekli olan fosfolipidlerin en önemli kaynağıdır. Yumurta sarısında bol miktarda bulunan kolin, vücutta sinir iletimini sağlayan asetil kolinin yapılması için esansiyel bir bileşiktir. Özellikle Alzheimer hastalığının önlenmesinde ve tedavi desteğinin sağlanması sırasında yumurta sarısı önemli bir bileşendir. Çünkü beyin sağlığı için gerekli olan fosfotidil-kolin ve vitamin B12' nin en önemli doğal kaynakları arasındadır.

Yumurta ve kilo kontrolü

Yumurta tok tutan ve kilo kontrolüne yardım eden mükemmel bir besindir. Yumurta vücutta insülin ihtiyacını artırmadığı için yağ depolarının boşalmasını da hızlandırmaktadır. Yumurta, biyolojik değeri çok yüksek olan protein içeriği, kolay sindirilebilir ve dengeli yağ asidi kompozisyonu, zengin ve çeşitli vitamin- mineral yelpazesi ve fosfolipid içeriği ile yüksek besin değerine sahip mucizevi bir hayvansal kaynaklı gıdadır. Günlük beslenmemize dahil edeceğiniz bir yumurta ile sağlığınıza katkı sağlayıp, iyi yaşamı desteklemeniz mümkün.

KAYNAK: Yumurta Üreticileri Merkez Birliği / Uzm. Dyt Aylin Aydın - Beslenme ve Diyet Uzmanı





ETİKETLER:

DİĞER BLOG YAZILARI


Günde Kaç Adet Yumurta Yenmelidir?

Yumurtalar, besleyici değeri yüksek ve ekonomik bir protein kaynağıdır, ancak tüketim miktarı konusunda dikkatli olmak önemlidir.

Devamı

Yumurta Ne Kadar Zamanda Tüketilmelidir?

Yumurta, besleyici ve lezzetli bir besin kaynağıdır ve pek çok yemekte kullanılır. Ancak, doğru şekilde saklanmadığında bozulma riski taşıdığı için tüketim süresi önemlidir.

Devamı

Neden Yumurta Asla Yıkanmamalı?

Satın alınan yumurtaların yıkanıp yıkanmaması konusunda yıllardır süregelen bir kafa karışıklığı var.

Devamı

Yumurta Sarısının Rengi ve Besleyicilik Değeri Nedir?

Sarı rengi yumurtanın besin değerini etkilemez. Yumurta sarısına renk veren madde ksantofil pigmentleridir. Bu pigmentleri tavuk üretemez, tükettiği yemlerle alması gerekir.

Devamı

BİZİ TAKİP EDİN

Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz.

Copyright 1963 - 2024 © Güres Group