Bizi Takip Edin @guresyumurta
BLOG

Yumurtanın Pişirilmesi

18 Mart 2023, Cumartesi

Yumurta çiğ olarak tüketilmemelidir. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem demikroorganizmaların bulaşma olasılığı vardır. Ayrıca yumurta kullanılmadan bir süreönce buzdolabından çıkartılmalıdır. Böylece haşlanırken çatlaması önlenmiş olur ayrı-ca kek ve pastalarda kabartıcı özelliğinden yararlanılabilir.Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Eğer yumurtayı haşlama sü-resi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, sülfür ile birleşerek yumurta sarısınınetrafında yeşil bir halka oluşur. Demirin kullanımı azalır.

Kabukla pişirme

Yumurta üzeri örtülecek kadar soğuk suya konarak kaynamaya bırakılır. Katı (lop) pi-şirilecek yumurta su kaynamaya başladıktan sonra 8–12 dakika kaynatılır. Rafadanpişmiş yumurta için su kaynamaya başladıktan sonra 3–4 dakika kaynatmak yeterlidir.Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada sarısı tamı ka-tılaşır.Yumurta kaynatmak genelde basit bir işlemdir. Fakat pişirmede bazı hususlara dikkatedilmezse ortaya konan ürün sevilerek yenmez. Dikkat edilecek hususlardan birisi ka-buğu ile pişirmede kabuğun çatlamasının önlenmesidir. Yumurta ısınınca iç kısmında-ki hava genişler fakat yeterli hızda dışarı çıkamaz. İşte kabuğun çatlamasının nedeni debudur. Eğer yumurta buzdolabından çıkarıldıktan sonra doğrudan kaynar suya konur-sa, kabuk çatlayacaktır. Kaynayan suya tuz ya da sirke eklenirse dışarı sızan yumurtaakı hemen pıhtılaşıp daha fazla sızıntıyı önleyeceği için yalnızca az bir yumurta akıdışarı sızar.

Kabuksuz suda pişirme

Halk arasında çılbır olarak bilinir. Çılbırda istenilen; şeklinin düzgün, yumurta akınınsert olmayacak şekilde katılaşmış, yumurta sarısının koyulaşmış olmasıdır. Eğer yu-murta taze değilse pişirme suyuna sirke ya da tuz ilave edilmesi pişen yumurtanınşeklinin daha iyi olmasını sağlar. Pişirme suyuna tadı bozulmayacak kadar tuz, sirke,limon suyu eklenmesi yumurtanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar.

Yağda pişirme

Yağda pişmiş yumurtada pişirme ısısı çok düşük olursa (115°C gibi) yumurta ya- yılır. Çok yüksek olursa (146°C gibi) yumurta fazla pişer. İstenilen şekilde pişirmeiçin orta ısı (126–137°C) uygundur.

Yumurtayı en sağlıklı şekilde tüketme:

Düşük kalorili bir pişirme yöntemi seçin: Yumurtayı haşlamak en düşük kalorili pişirme yöntemidir.

Yumurtayı sebzelerle birlikte pişirin: Yemeğinize ekstra lif ve vitamin eklemek için sebzeli omlet yapabilirsiniz.

Kızartacaksanız yüksek sıcaklıklarda stabil olan ve oksitlenmeyen bir yağ kullanın: Genellikle en iyi seçim avokado yağı veya ayçiçek yağıdır. Sızma zeytinyağı kullanacaksanız 210 ° C, hindistan cevizi yağı kullanacaksanız da 177 ° C altında bir sıcaklıkta pişirmeyi tercih edin.

Satın alırken en besleyici yumurtaları seçin: Tavuğun yetişme ve beslenme yöntemi yumurtanın besleyiciliğini etkiler. Genel olarak, merada yetiştirilen ve organik beslenen tavukların yumurtalarını tercih edin.

Yumurtayı fazla pişirmeyin: Çok uzun süre haşlamayın ya da tavada yapıyorsanız çok fazla kızartmayın.

KAYNAK: Prof. Dr. Mustafa TAYAR - Artun YIBAR / Yumurta Üreticileri Merkez Birliği





ETİKETLER:

DİĞER BLOG YAZILARI


Günde Kaç Adet Yumurta Yenmelidir?

Yumurtalar, besleyici değeri yüksek ve ekonomik bir protein kaynağıdır, ancak tüketim miktarı konusunda dikkatli olmak önemlidir.

Devamı

Yumurta Ne Kadar Zamanda Tüketilmelidir?

Yumurta, besleyici ve lezzetli bir besin kaynağıdır ve pek çok yemekte kullanılır. Ancak, doğru şekilde saklanmadığında bozulma riski taşıdığı için tüketim süresi önemlidir.

Devamı

Neden Yumurta Asla Yıkanmamalı?

Satın alınan yumurtaların yıkanıp yıkanmaması konusunda yıllardır süregelen bir kafa karışıklığı var.

Devamı

Yumurta Sarısının Rengi ve Besleyicilik Değeri Nedir?

Sarı rengi yumurtanın besin değerini etkilemez. Yumurta sarısına renk veren madde ksantofil pigmentleridir. Bu pigmentleri tavuk üretemez, tükettiği yemlerle alması gerekir.

Devamı

BİZİ TAKİP EDİN

Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz.

Copyright 1963 - 2024 © Güres Group