Bizi Takip Edin @guresyumurta
BLOG

Yumurtanın Besleyici Değerleri Nelerdir

7 Mart 2023, Salı

Yumurta gerçekten besleyici bir besin mi? Yumurtanın içerisinde hangi vitaminler var? Sağlıklı beslenebilmek için günde kaç yumurta tüketmeliyiz? Yumurta tüketmenin faydaları nelerdir? Tüm bu sorular, günümüzde sağlıklı beslenmek için çok önemlidir.

Gelin, yumurtanın besleyici değerine birlikte göz atalım…

Yumurtaların büyüklükleri farklı olabilmektedir. Genel yapısına bakıldığında dış kabuğun, beyaz veya sarıdan oluştuğu görülür. Bir yumurtanın ortalama olarak ’i kabuk, X’i beyaz ve 1’i ise sarıdır.

Besin öğesi içeriği yoğun olan bir besinimizdir. Yumurta beyazı ve sarısındaki besin öğelerinin türü ve miktarı farklılık göstermektedir. Yumurta sarısı enerjinin 3/4’ünü; yağın ve A, D, E vitaminlerinin tamamını; kolin, fosfor, demir ve kalsiyumun büyük bir kısmını; protein ve riboflavinin yarıya yakın kısmını içerir.

Yumurtanın vücudumuza etkileri

Yumurta beyazında ise protein ve riboflavinin yarıdan fazlası bulunur. Yumurta sarısındaki demir miktarı etteki demire benzer. Demir kan yapımı için gereklidir, yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. Ayrıca demirin büyüme, gelișme, hastalıklara karșı korunmada da rolü vardır. Bu nedenle yumurtanın tüketimi gebe kadınlar ve çocuklar gibi demir gereksinmesi fazla olan bireyler için çok önemlidir.

Deri, göz sağlığı, büyüme ve gelişim

Çayda bulunan tanenler yumurtadaki demirin emilimini olumsuz yönde etkileyeceğinden, çay öğünlerle birlikte içilmemelidir. Yemeklerden en az 45 dakika önce veya sonra tüketilmelidir. Yumurta, çocuk beslenmesinde özellikle büyüme-gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olan çinko minerali için de iyi bir kaynaktır. Çinkonun üreme ve yara iyileşmesinde de görevleri vardır. Yumurta riboflavin, folat, B12 vitamini, D ve E vitamininin önemli kaynağıdır. Riboflavin (B12 vitamini) deri ve göz sağlığı için gereklidir. Protein metabolizması, sinir sistemi fonksiyonları ve büyümede rolü vardır. Folat ve B12 vitamini kan yapımında görevlidir. Bilişsel fonksiyonda etkisi vardır.

Kalsiyum, protein kaynağı

Yetersizliklerinde kan homosistein düzeyinin artması sonucunda kalp-damar hastalıkları riski artar. Yumurtanın D vitaminine katkısı önemlidir, çünkü bileșiminde bu vitamini içeren birkaç besinden biridir. Esasen D vitamini besinlerde sınırlı miktarlarda bulunur, esas olarak deride güneș ıșınlarından üretilir. Bu nedenle “güneș ıșığı vitamini” olarak da bilinmektedir. İnsan vücudunda D vitamini, kalsiyumun metabolizmasında etkilidir. Dolayısıyla kemik ve dișlerin yapımında görevlidir. Güneș ıșınlarından yeterince yararlanılırsa ve yumurta tüketilirse, özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozuklukları olușmaz.

Faydası bilinenden daha fazla…

Yumurtanın sarısında A vitamini bulunmaktadır. Bu vitamin gözün iyi görmesi, kemik gelişimi ve deri sağlığı için gereklidir. Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder. Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.

Yumurta, E vitamininin de kaynağıdır. E vitamininin en önemli özelliği, antioksidan (oksidasyonu önleyici) etkisinden dolayı, vücudu zararlı maddelere karşı korumasıdır. Yumurtada sadece C vitamini bulunmaz. Bu nedenle domates, maydanoz, yeşil sebzeler, turunçgiller gibi sebze ve meyvelerin yumurta ile birlikte tüketilmesi hem C vitamininin alınmasını, hem de yumurtanın yapısındaki demirin vücut tarafından daha iyi kullanılmasını sağlayacaktır.

Kolin kaynağı: yumurta

Yumurta kolin için önemli bir kaynaktır. Kolin, beyin gelişimi ve fonksiyonlarının yerine getirilmesinde etkindir. Yine sinir iletiminde rolü olan asetil kolin için iyi bir kaynaktır. Gebelik ve emziklilik döneminde kolin gereksinmesi artar. Bu dönemde sağlıklı kadınların diyetine günde bir yumurtanın eklenmesi hem anne hem de bebeğin sağlığına katkıda bulunacaktır. Yumurta sağlık açısından gerekli olan diğer bazı besin öğelerini de içerir. Yumurta sarısında bulunan karotenoidlerden lutein ve zeaksantin göz sağlığına katkıda bulunur, yaşlanan gözde maküler dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu önler, Lutein kanser, aterosklerozis ve kalp damar hastalıklarından korur. İnflamasyonu önleyici öğedir. Yumurtadaki luteinin ve zeaksantinin vücut tarafından kullanılabilirliği ıspanak, brokoli, avokado gibi sebze ve meyvelere göre yüksek bulunmuştur.

Yumurtanın besin değeri

Tek bir orta boy yumurta şu besinleri içerir:
Kalori: 62,5
Protein 5.5 gram (g)
Toplam yağ: 4,2 g, (bunun 1,4 g’ı doymuş)
Sodyum: 189 miligram (mg)
Kalsiyum: 24.6 mg
Demir: 0.8 mg
Magnezyum 5.3 mg
Fosfor: 86,7 mg (Günlük ihtiyacın %9’u)
Potasyum: 60,3 mg
Çinko: 0.6 mg
Kolesterol: 162 mg
Selenyum: 13,4 mikrogram (mcg) (Günlük ihtiyacın "’si)
Lutein ve zeaksantin: 220 mcg
Folat: 15,4 mcg (Günlük ihtiyacın %5’i)

Yumurtanın içerdiği vitaminler:

A Vitamini: Günlük ihtiyacın %6’sı
B5 Vitamini: Günlük ihtiyacın %7’si
B12 Vitamini: Günlük ihtiyacın %9’u
B2 Vitamini: Günlük ihtiyacın ’i
Yeterli miktarda D, E, K ve B6 vitamini

Yumurtanın içerdiği kalori

Küçük boy (38 g): 54 kalori
Orta boy (44 g): 63 kalori
Büyük boy (50 g): 72 kalori
Ekstra büyük (56 g): 80 kalori
Jumbo (63 g): 90 kalori





ETİKETLER:

DİĞER BLOG YAZILARI


Günde Kaç Adet Yumurta Yenmelidir?

Yumurtalar, besleyici değeri yüksek ve ekonomik bir protein kaynağıdır, ancak tüketim miktarı konusunda dikkatli olmak önemlidir.

Devamı

Yumurta Ne Kadar Zamanda Tüketilmelidir?

Yumurta, besleyici ve lezzetli bir besin kaynağıdır ve pek çok yemekte kullanılır. Ancak, doğru şekilde saklanmadığında bozulma riski taşıdığı için tüketim süresi önemlidir.

Devamı

Neden Yumurta Asla Yıkanmamalı?

Satın alınan yumurtaların yıkanıp yıkanmaması konusunda yıllardır süregelen bir kafa karışıklığı var.

Devamı

Yumurta Sarısının Rengi ve Besleyicilik Değeri Nedir?

Sarı rengi yumurtanın besin değerini etkilemez. Yumurta sarısına renk veren madde ksantofil pigmentleridir. Bu pigmentleri tavuk üretemez, tükettiği yemlerle alması gerekir.

Devamı

BİZİ TAKİP EDİN

Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz.

Copyright 1963 - 2024 © Güres Group