Bizi Takip Edin @guresyumurta
BLOG

Yumurta ve Kolestrol

6 Mart 2023, Pazartesi

Yumurta; diğer tüm hayvansal kaynaklı besinler içerisinde en yüksek kolesterol içeriğine sahip besinimiz olması nedeniyle, besinlerdeki yüksek kolesterolün, kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülerek tüm diyetlerden uzak tutulmuş veya korkarak tüketilmiştir.

“Yumurta kolestrolü yükseltir mi? Kolestrol yükseltmemesi için neye dikkat etmemiz gerekir?” Tüm bu soruları yumurta ve kolestrol ilişkisinde aslında hepimiz soruyoruz ancak öyle korkulacak bir durum yok. Kan kolesterol düzeyini normal sınırlarda tutmak için beslenmemizde diyet ile aldığımız kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve yağ asitleri örüntüsüne dikkat etmemiz gereklidir.
İçeriğimizde sağlıklı beslenmenin tüyolarına değinelim…
Gerçekte kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılır. Kolesterol; tüm hayvanlar ve insanlarda vücuttaki her doku tarafından üretilmektedir. Sağlıklı bir bireyde diyet ile alınan kolesterol miktarı artarsa vücuttaki kolesterol üretimi azalır.

Kan kolestrolü ikiye ayrılır

Tersi olarak, besinlerle kolesterol alımı azalırsa vücuttaki üretimi artar. Kolesterol, sinir liflerinin yalıtımı, hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir. Kan kolesterolü ikiye ayrılır. Bunlar LDL (çok düşük dansiteli lipoprotein) kötü huylu kolesterol ve HDL (yüksek dansiteli lipoprotein) iyi huylu kolesteroldür.
LDL, kolesterolün damar duvarlarına yapışmasından sorumludur. HDL ise kolesterolü dolaşımdan uzaklaştırarak karaciğere taşınmasına yardımcı olur. Kanda kolesterolün özellikle LDL’nin yüksek olması, kalp-damar hastalıkları ile ilişkilidir ve kalp krizi, felç riskini artırır.

Beslenmede dikkat edilmesi gerekenler

Beslenmede doymuş yağların (etlerdeki, süt ve ürünlerindeki tere yağdaki vb.) ve trans yağların (margarinler ve margarin ile hazırlanmış besinler) tüketilmesi kan kolesterol düzeyini ve özellikle kötü kolesterolü artırır. Sağlıklı beslenmede diyetle alınan kolesterol miktarının günde 300 mg’ın altında olması önerilmektedir.

Kan kolestrol seviyesine dikkat edilmeli

Her ne kadar bir yumurtanın kolesterol içeriği yüksek ise de bilimsel araştırmaların sonuçları; doymuş yağların ve trans yağların kan kolesterol düzeyinde artış oluşturma özelliğinin yüksek kolesterollü diyetten daha fazla olduğunu göstermiştir. Kan kolesterol düzeyini normal sınırlarda tutmak için beslenmemizde diyet ile aldığımız kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve yağ asitleri örüntüsüne dikkat etmemiz gereklidir. Diyet kolesterolüne fizyolojik yanıt oldukça bireyseldir.

Beslenme şekli önemli

Yapılan çalışmaların sonuçları; genetik, yaşam biçimi ve beslenme şeklinin kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde önemli kriterler olduğunu göstermektedir. Eğer kişide kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa, yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsa, ideal vücut ağırlığını koruyorsa, fiziksel olarak aktifse ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesterolünden endişe duyulmasına gerek yoktur. Düşük yağlı diyet tüketen ve diğer kolesterol kaynaklarını (kırmızı etler, salam, sucuk, sosis vb.) sınırlandıran, normal kolesterol düzeyine sahip sağlıklı bireyler günde bir yumurta tüketebilir. Ancak; kalp-damar, diyabet (şeker) hastaları ile bu hastalıklar için genetik risk taşıyanlarda yumurta tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Sağlıklı beslenme önerileri:

Besin çeșitliliği sağlanmalıdır.

Günde en az üç öğünde beslenilmelidir.

İdeal vücut ağırlığı ve kas gücü korunmalıdır.

Sebze ve meyveler bol ve çiștil tüketilmelidir.

Tahıl, ekmek ve makarna türü besinler bireyin gereksinmesine uygun miktarda tüketilmelidir.

Doymuș yağ tüketimi azaltılmalıdır.

Su ve/veya diğer sıvılar yeterli miktarda içilmelidir.

Düșük tuzlu besinler tercih edilmeli ve yiyeceklere tuz serpilmemelidir.

Yüksek kalsiyumlu besinler tüketilmelidir.

Posa tüketimi artırılmalıdır.

Șeker tüketimi azaltılmalıdır.

Alkol ve sigara içilmemelidir.

Besinler doğru hazırlanmalı, doğru pişirilmeli ve doğru saklanmalıdır.





ETİKETLER:

DİĞER BLOG YAZILARI


Günde Kaç Adet Yumurta Yenmelidir?

Yumurtalar, besleyici değeri yüksek ve ekonomik bir protein kaynağıdır, ancak tüketim miktarı konusunda dikkatli olmak önemlidir.

Devamı

Yumurta Ne Kadar Zamanda Tüketilmelidir?

Yumurta, besleyici ve lezzetli bir besin kaynağıdır ve pek çok yemekte kullanılır. Ancak, doğru şekilde saklanmadığında bozulma riski taşıdığı için tüketim süresi önemlidir.

Devamı

Neden Yumurta Asla Yıkanmamalı?

Satın alınan yumurtaların yıkanıp yıkanmaması konusunda yıllardır süregelen bir kafa karışıklığı var.

Devamı

Yumurta Sarısının Rengi ve Besleyicilik Değeri Nedir?

Sarı rengi yumurtanın besin değerini etkilemez. Yumurta sarısına renk veren madde ksantofil pigmentleridir. Bu pigmentleri tavuk üretemez, tükettiği yemlerle alması gerekir.

Devamı

BİZİ TAKİP EDİN

Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz.

Copyright 1963 - 2024 © Güres Group