Bizi Takip Edin @guresyumurta
BLOG

Yumurta Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

23 Mart 2023, Perşembe

Yumurta Kolesterolü Artırır mı?
Sağlıklı bir insanın günde 300 miligram kolesterol alması gerekir. Bir yumurta sarısında yaklaşık 200 miligram kolesterol bulunuyor, beyazında ise kolesterol ve yağ bulunmuyor. Kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılıyor. Kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde, genetik, yaşam biçimi ve beslenme şeklinin önemli kriterler olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konuldu. Doymuş yağlar, kan kolesterol düzeyine yüksek kolesterollü diyetten daha fazla etkide bulunuyor. Bu nedenle beslenmede, kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat edilmesi gerekiyor.

Kirli ve kırık çıkan yumurtalar tüketilebilir mi?
Kirli ve kırık çıkan yumurtaların viyollere girmesi istenmez. İşletmeler için bir kalite kusurudur. Gıda güvenliği açısından şüpheli bir durum olduğundan tüketilmemesi gerekir.

Yumurta üzerindeki harfler ve sayılar neyi ifade etmektedir?
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen işletme numarası damgalanırken, il trafik kodu ve işletmeye özgü kod arasında bulunan ve bilgisayar destekli veri tabanında işletme numarasını 14 haneye tamamlamak için kullanılan sıfırlar damgalanmayabilir. (TR16000000123456 gibi)

Yumurta üzerindeki yazı mürekkebi sağlığa zararlı mıdır?
Yumurta üzerinde kullanılan mürekkebin sağlığa uygunluk sertifikası bulunmalıdır. Aksi takdir-de insan sağlığı için risk teşkil eder. Kullanılan mürekkeplerin gıdaya uygunluk sertifikası bulun-malıdır.

Yumurtalar marketlerde açıkta satılıyorsa bile alınabilir mi?
Gıda güvenliği açısından bu tarz satış noktalarından alınmamaları ancak soğuk depo şartlarında satılan yumurtaların alınması gerekmektedir. Yasal olarak 5-12°C’ler arasında satılmaları gerektiğini unutmamalıyız.

Kahverengi ve beyaz yumurta arasında fark nedir?
Besin değerleri açısından kahverengi ve beyaz yumurta arasında herhangi bir fark bulunma-maktadır. Fark kabuk rengi kaynaklıdır.

Satın alınan yumurtalar evde nasıl saklanmalıdır?
Yumurta orijinal kutusu içerisinde (karton ambalajında), yıkanmadan ve buzdolabı sıcak-lığında saklanmalıdır. Buzdolabında da, peynir, soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir.

Yumurtanın son kullanma tarihi geçtiğinde tüketebilir miyim?
Kanunen yumurtanın raf ömrü 28 gündür. Bu tarihten sonrasının tüketimi için kullanabilirsiniz demek kesinlikle uygun değildir.

Yumurta sarısındaki renk farklılığının sebebi nedir?
Yumurta sarısının koyuluğu tavuğun yemine göre değişebilir ve yumurtanın besleyiciliği veya kalitesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Tavuk yeminde önerilen miktarından daha fazla buğday bulunursa yumurta sarısı açık, mısır bulunursa koyu olabilmektedir.

KAYNAK: Prof. Dr. Mustafa TAYAR - Artun YIBAR / Yumurta Üreticileri Merkez Birliği





ETİKETLER:

DİĞER BLOG YAZILARI


Günde Kaç Adet Yumurta Yenmelidir?

Yumurtalar, besleyici değeri yüksek ve ekonomik bir protein kaynağıdır, ancak tüketim miktarı konusunda dikkatli olmak önemlidir.

Devamı

Yumurta Ne Kadar Zamanda Tüketilmelidir?

Yumurta, besleyici ve lezzetli bir besin kaynağıdır ve pek çok yemekte kullanılır. Ancak, doğru şekilde saklanmadığında bozulma riski taşıdığı için tüketim süresi önemlidir.

Devamı

Neden Yumurta Asla Yıkanmamalı?

Satın alınan yumurtaların yıkanıp yıkanmaması konusunda yıllardır süregelen bir kafa karışıklığı var.

Devamı

Yumurta Sarısının Rengi ve Besleyicilik Değeri Nedir?

Sarı rengi yumurtanın besin değerini etkilemez. Yumurta sarısına renk veren madde ksantofil pigmentleridir. Bu pigmentleri tavuk üretemez, tükettiği yemlerle alması gerekir.

Devamı

BİZİ TAKİP EDİN

Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz.

Copyright 1963 - 2024 © Güres Group