Bizi Takip Edin @guresyumurta
BLOG

Mucizevi Besin Kaynağı

10 Mart 2023, Cuma

MUCİZEVİ BESİN KAYNAĞI: YUMURTA

Yumurta, aktif kişilerde diyetin önemli bir parçası olup, 13 vitamin ve çeşitli mine-ralleri içeren iyi bir besin kaynağıdır.Son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalarla yumurtanın, kandaki kolesterolseviyesinde önemli bir artışa yol açmadığı kesin olarak ortaya konmuştur. Sağlıksorunu olmayan ve az yağlı bir diyet uygulayan insanların sık sık hatta her gün yumurta yiyebileceği bildirilmektedir.

Anne Sütü Kadar Değerli
Yumurta; binlerce yıldır bilinen, dünyanın her yerinde rahatlıkla üretilebi-len, ucuz, çok çeşitli şekillerde ve pratik bir şekilde pişirilip masalarımızasunulabilen, lezzetli ve besin değeri yüksek bir besin kaynağıdır.Yumurta, yeryüzünde anne sütünün haricinde insan vücudunun ihtiyacı olan tümbesin öğelerini içinde bulunduran tek besin kaynağıdır.Günde iki büyük yumurta tüketen bir birey, günlük protein gereksiniminin ’sini, enerji gereksiniminin % 8’ini, kalsiyum gereksinimin ’unu, fosfor vedemir gereksiniminin ’sini karşılayabilmektedir.Bu durumda, yumurta doğal haliyle fonksiyonel bir gıda olarak kabul edilebilir.Ancak yine de ülkemizde yumurta tüketimi istenilen düzeylere ulaşamamıştır.

Potein İçeriği
Tüm besinler arasında en kaliteli proteine sahip olan yumurtanın içinde, insan vücu-dunda sentezlenemeyen ve kesinlikle besinler ile dışarıdan alınması gerekli olan “el-zem amino asitleri” yeterli ve dengeli miktarlarda bulunuyor. Sindirilebilirliği yüksekolduğu için, tamamına yakını vücut tarafından kullanılıyor ve vücut proteinlerine dö-nüşebiliyor. Bu özelliğinden dolayı da, diğer besinlerin protein kalitesinin hesaplan-masında da kullanılıyor. Yumurtada proteinden elde edilen fayda yüzde 93.7 iken, budeğer sütte yüzde 84.5, balıkta yüzde 76, sığır etinde de yüzde 74.3’te kalıyor.Yumurta önemli lutein kaynaklarından biridir. Yumurta sarısı yaklaşık 292 μg luteinve 213 μg zeaksantin içeriğine sahiptir. Antioksidan özellikteki lutein ve zeaksantinin yüksek düzeylerde tüketilmesi, erkek bireylerde göz merceğindeki protein ve lipidlerinoksidasyonunu engelleyerek katarakt oluşumunu önlemektedir.

Yağ İçeriği
Özellikle büyüme, gelişme ve bağışıklık sisteminde rolü olan çinko minerali açısındanda iyi kaynak olan yumurta, düşük enerji içeriğine karşın birçok önemli besin ögesini yüksek oranda barındırıyor ve bu özelliği nedeniyle besleyici değeri yüksek besin olarakdeğerlendiriliyor. Hayvansal kaynaklı besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriğidüşük. Bir yumurtada bulunan 4.5 gram dolayındaki yağın 1.5 gramı doymuş, kalanınıdoymamış yağ asitleri oluşturuyor. Yumurta, kalp-damar hastalıkları için risk faktörüolan doymuş yağ asitlerini düşük oranda içeriyor.

İçerisinde Her Vitamin Var
Yumurta, zengin proteinin yanı sıra başta A, D, E ve B grubu vitaminler olmak üzereçok sayıdaki vitamin türünü yüksek oranda içerir. Sarısındaki A vitamini, gözlerin iyigörmesine, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için gerekli vücut hücrelerinin gelişmesine,solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasına ve enfeksiyonlara karşı korunmasınakatkı sağlar. Eksikliği çocuklarda kemik bozukluklarına yol açan D Vitamini, insan vü-cüdunda kalsiyum kullanılmasına yardımcı olur. Bu vitamin besinlerde sınırlı miktardabulunur, deride güneş ışınlarından sentezlenir. Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan bir-kaç besinden biridir. Güneş ışınlarından yeterince yararlanılırsa ve yumurta tüketilirseözellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozuklukları oluşmaz.İnsanların ihtiyacı olan 13 vitamine sahip olan yumurtadaki E vitamini, vücudu zararlımaddelere karşı korur.B Grubu vitaminler bazı besinlerin vucutta enerjiye çevrilmesinde gereklidir. Yumur-ta B2 vitamini açısından zengin bir besin kaynağıdır. Bu vitamin deri ve göz sağlığıiçin gereklidir. Yumurta içinde bulundurduğu diğer mineral ve besin öğeleri sayesindevücudumuzun birçok hayati işlevi için gerekli besinleri içerir. B grubu vitaminlerdenolan kolin de yumurtada bulunmaktadır. Erken dönemde beyin gelişimi için esansiyelbir vitamin olan kolin, organizmada fosfolipid (fosfotidilkolin, sfingomiyelin) formundabulunur. Günlük kolin ihtiyacı kadın ve erkekler için sırasıyla 425 mg ve 550 mg olarakbildirilmektedir. Yumurta, yaklaşık 250 mg / 100 g kolin içeriği ile diyetteki en iyi kolinkaynaklarından birisidir.

Mineral İçereği
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlık için gerekli minerallerce de zengin besin kaynağı-dır. Demiri yetersiz alanlarda kansızlık ortaya çıkar. Ayrıca, demirin büyüme, gelişmeve hastalıklardan koruma faydaları da vardır. Demir yetersizliği, çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltmaktadır.Yumurta, C vitamini içermemekle birlikte, C vitaminli ürünlerle tüketildiğinde bu ürün-lerdeki demirin daha yüksek oranlarda emilmesini sağlar.

KAYNAK: Prof. Dr. Mustafa TAYAR - Artun YIBAR / Yumurta Üreticileri Merkez Birliği





ETİKETLER:

DİĞER BLOG YAZILARI


Günde Kaç Adet Yumurta Yenmelidir?

Yumurtalar, besleyici değeri yüksek ve ekonomik bir protein kaynağıdır, ancak tüketim miktarı konusunda dikkatli olmak önemlidir.

Devamı

Yumurta Ne Kadar Zamanda Tüketilmelidir?

Yumurta, besleyici ve lezzetli bir besin kaynağıdır ve pek çok yemekte kullanılır. Ancak, doğru şekilde saklanmadığında bozulma riski taşıdığı için tüketim süresi önemlidir.

Devamı

Neden Yumurta Asla Yıkanmamalı?

Satın alınan yumurtaların yıkanıp yıkanmaması konusunda yıllardır süregelen bir kafa karışıklığı var.

Devamı

Yumurta Sarısının Rengi ve Besleyicilik Değeri Nedir?

Sarı rengi yumurtanın besin değerini etkilemez. Yumurta sarısına renk veren madde ksantofil pigmentleridir. Bu pigmentleri tavuk üretemez, tükettiği yemlerle alması gerekir.

Devamı

BİZİ TAKİP EDİN

Bizi sosyal medyada takip edebilirsiniz.

Copyright 1963 - 2024 © Güres Group